Alla som har tillbringat en längre tid på internet har märkt att katter har en särskild status i detta medium. Många har till och med gått så långt som att (halvt på skämt, halvt på allvar) säga att katterna regerar på internet, eller att internet består av katter. För många kanske denna kattdyrkan inte går längre än att man då och då tittar på bilder av roliga katter, eller en och annan kattvideo på Youtube, men i andra fall har en kult bildats kring särskilda katter. De som har en katt med ett unikt utseende, och vet hur man får ut det mesta av det på internet, har inte bara skapat tusentals fans till sina husdjur, utan också gjort internetkatter till en mångmiljonindustri.Grumpy_Cat_by_Gage_Skidmore

En sådan katt är Grumpy Cat, som har fått sitt smeknamn på grund av sitt trumpna utseende (egentligen heter katten Tardar Sauce). Detta är kort sagt en katt som ser arg ut hela tiden, vilket hennes ägare Tabatha Bundseen säger beror på ett underbett och en särskild kattdvärgväxt. Grumpy Cats kändisskap på internet började med att Tabathas bror lade upp en bild av katten på den sociala nyhetssidan Reddit, den 22 september 2012. Därefter spreds bilden som en meme, med sura eller arga bildtexter, och idag har Grumpy Cat mer än sju miljoner gilla-markeringar på Facebook. Grumpy Cat har sin egen manager, Ben Lashes, som också företräder andra kattinternetkändisar som Nyan Cat och Keyboard Cat. Intäkterna kommer framförallt från sponsorer, merchandise, fotosessioner och filmer.

En annan internetkänd katt är Lil Bub, känd framförallt på grund av sitt speciella utseende, då tungspetsen alltid sticker ut och ögonen går aningen i kors. Hon adopterades av Mike Bridavsky efter att han ombetts ta hand om henne av några vänner. De första bilderna på Lil Bub lades upp på Tumblr i november 2011, och kattens sida på Facebook har idag mer än två miljoner gilla-markeringar. År 2013 medverkade Lil Bub i dokumentärfilmen Lil Bub & Friendz, som vann priset Tribeca Online Festival Best Feature Film.

Om du också drömmer om att skapa en film om internets alla kända katter, men behöver hjälp med produktionen, kan du vända dig till Crisp Film, ett mångsidigt och erfaret produktionsbolag.

Taggar